Mersin Erdemli’de Toros Dağları’nda doğal bal üretimi başladı
Mersin’in Erdemli ilçesinde Toros Dağları’nın yüksek rakımlarının güçlü florasında doğal bal üretimine yönelik yürütülen Ar-Ge çalışmasında kovanlardan dönemin ilk balı çıkarıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’nün Erdemli ilçesine bağlı Toroslar üzerinde 2 bin 100 rakımlı Musabozuldu Yaylası’ndaki kovanlarında bal hasadı başladı. Kovanlardan bu yıl yaklaşık 2,5 ton bal üretilmesi beklenirken, çalışmalardan elde edilen verilerin endemik bitkilerin bulunduğu zengin florada bal üretiminin ve arıcılığın geliştirilmesine yön vereceği belirtildi. Ar-Ge balının fazlasının da aynı anda enstitünün satış ofisinde müşterilerin beğenisine sunulacağı kaydedildi.
Alata Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, kaliteli bal üretimine yönelik Ar-Ge çalışmaları çerçevesinde Toros Dağları’nın yüksek rakımlarına çıkarılan enstitü kovanlarından bal sağmaya başladıklarını söyledi.
“Enstitümüz 1944 yılından bu yana çalışmalarını sürdürmektedir”
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Ünlü, “Bahçe bitkilerinde olduğu gibi arıcılıkta da araştırmalarımız var. Şu anda bulunduğumuz Kösereli Yörüklerinin yaylası Musabozuldüz’de yaklaşık 2 bin 100 rakımdayız. Kışı geçiriyoruz. Arılarımızı kışın enstitümüzde, yazın da yaylaya getiriyoruz. Yaylaya getirmemizin sebebi de florasının güçlü olması, endemik bitkilerden olması.” “Çiçekli olduğu için ve bu çeşitlilikten dolayı bal kalitesi yüksek olduğu için buraya getiriyoruz. Burada arıcılıkla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Yıllık üretimlerinin 2,5 ton civarında olduğunu kaydeden Ünlü, “Genelde bunları sağımdan sonra vatandaşlarımıza satıyoruz. Bu güne kadar bölgede arıcı olanlara ve arıcılığa başlamak isteyenlere teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Arıcılığa başlayacak olanlara arıcılık, ana arı yetiştiriciliği, arıcılık eğitimleri veriyoruz” dedi.
Arıcılıkla ilgili elde edilen veri ve bilgilerin 12 il ile paylaşıldığını belirten Ünlü, “Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Mersin, Adana, Isparta, Burdur gibi iller şu anda görev alanımızda. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyor. Bu iller hakkında.”
“Floranın zenginliği bala kalite olarak yansıyor”
Flora zenginliğinin kaliteyi artırdığına dikkati çeken Ünlü, “Kalite böyle, flora zengin olduğu için bitki çeşitliliği çok fazla. Bildiğiniz gibi arılar çiçeklerin üzerine konuyor, yüzlerce binlerce çiçeğe. ve bu çiçeklerden polen alıyorlar.Bitki kalitesi çok kaliteli olduğu için bu bala yansıyor.Örnek vereyim pamuktan da bal yapabilirsiniz büyük verimle elde edebilirsiniz ama olduğu için tek çiçekli, kır balı ile aynı kalitede bal elde edemiyorsunuz. İsteyen tekrar almak istiyor. Ama sınırlı sayıda üretebildiğimiz için bal satışımız kısa sürede bitiyor.”
Enstitünün Arıcılık Daire Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Emrah Çulha, asıl amaçlarının Ar-Ge çalışmalarından elde edilen bilgi ve yenilikleri üreticiler ve sektörle paylaşmak olduğunu belirtti.
Enstitünün eğitimlerine katılan arıcılardan Mehmet Doğan, bu yıl 50 koloniden 300 kilo bal beklediğini ve balı kilogramını 300 TL’den satacağını belirtti. – MERSİN