RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, Cannes’dan ödülle dönen Merve Dizdar’ı hedef aldı.
DUVAR-Bu yıl 76.’sı düzenlenen Cannes Film Festivali, dün akşam düzenlenen ödül töreninin ardından sona erdi.
Yönetmenliğini Nuri Bilgen Ceylan’ın yaptığı “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki performansıyla Merve Dizdar, Festivalin En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü.
Sosyal medyada gündem olan ve birçok siyasetçi tarafından tebrik edilen Dizdar, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu tarafından hedef gösterildi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Uslu, şu ifadeleri kullandı:
“Önce kendi ülkene saygı duymayı öğreneceksin Merve Dizdar. Sonra aldığın ödül için bu ülkenin tüm vatandaşlarından tebrikler bekleyebilirsin. Ülkesine saygı duymayanların aldığı ödüle tebrik edilecek bir şey yok. ülke.”
ÖDÜL KONUŞMASI GÜNDEM
Merve Dizdar’ın ödülünü takdim ederken yaptığı konuşma sosyal medyanın gündemine oturdu. Konuşmasında filmdeki “Nuray” karakterine vurgu yapan oyuncu, karakteri tanımak için çok uğraşmasına gerek olmadığını belirterek, “Yaşadığım coğrafyada kadın olmak, Nuray’ın duygularını bilmekten geçiyor. ve doğduğum günden beri Nurayları ezbere.”
Dizdar’ın ödül konuşması şöyle:
“Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şey ve varlığı için çabalayan ve bunun bedelini ödemek zorunda olan bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun süre çalışmak isterim. ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada kadın olmak demek Nuray ve Nuray’ın duygularının doğduğum günden beri hissedilmesi demek, ezbere bilmeyi gerektiriyor.
Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç katmak için; Kendilerine layık görülenlerin önünde eğilip harekete geçmeyen, bu uğurda her şeyini göze alan ve ne olursa olsun ümidini kaybetmeyen tüm ablalarıma ve güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum. Türkiye’de hak ediyorlar.”
“Kuru Otlar Üstüne”, zorunlu hizmetini Türkiye’nin ücra bir köyünde bitiren ve başka bir öğretmen olan Nuray (Merve Dizdar) ile tanışana kadar hayata dair umudunu yitiren genç resim öğretmeni Samet’in (Deniz Celiloğlu) hakkındadır.
Nuri Bilge Ceylan, erken yaşta uzak diyarlara gönderilen memur ve öğretmenlerin kişisel inançlarındaki kademeli düşüşü sinemaya yansıtmasını istediğini söyledi. (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)